Menu Zavřeno

Kdo ví, ten umí…

Jistě budete všichni souhlasit, že ufobal/talířová není jen o rychlosti nohou a síle paží. Velkou roli hraje také hlava a schopnost odhadnout, co se na hřišti stane v následujících sekundách. Několik hráčů náhodně vybraných napříč týmy nám proto odpovědělo na otázku, kdo podle nich nejvíce vyniká ve čtení hry.

Doak (Epix)
Za sebe můžu říct, že hru skvěle čte Honni z Odpadu, který je třošku v pozadí střelců. Jednou jsem s ním hrál na losovaném turnaji takže jsem si to zkusil i na vlastní kůži, že má fakt velký přehled, rozdává pěkný nezištný přihrávky a je špatně čitelný pro soupeře. 🙂 Ze starší generace je typově stejný Pyro, pro nějž platí v podstatě to stejné, co pro Honniho, ale teda s Pyrem jsem nikdy nehrál, pokud si to dobře pamatuju. 🙂 Pak musím zmínit asi Malmeda, ale tam je to trošku něco jinýho. Má přehled díky tomu, že čte soupeře, takže dobře vyžírá ufo a Hrana z toho dost těží.

Táda (Psí děvky, Hanebáci)
Kdo z ufobalistů má nejlepší čtení hry a proč A jak se takový člověk vůbec pozná Asi jde o schopnost být během zápasu ve správný čas na správném místě. Bránit nejlepší střelce soupeře, zároveň podporovat útok, najít dobře postaveného spoluhráče, zbytečně se neunavit. Možná by na tuto otázku odpověděl lépe někdo, kdo během turnaje sleduje i ostatní týmy (nebo si je dokonce natáčí), když zrovna jeho tým má pauzu, a mohl tak objektivněji posoudit kvality ostatních. Nás spíš zajímá, jestli už v hale otevřeli bufet a když už někoho hodnotíme, tak spíš jak zvládl páteční předturnajovou párty. Nakonec mě však jedno jméno napadlo, a to Mates. I když to vypadá, že celé své soustředění během hry věnuje předávání ufa za zády z jedné ruky do druhé, není to tak úplně pravda. Během toho se snaží vypozorovat, komu by adresoval zajímavou přihrávku a většinou ji dotyčný i dostane. A to docela nezištně. Zároveň je včas v defenzivě a není jednoduché přes jeho stranu přejít. A v neposlední řadě, jeho kvality čtení hry se s postupujícím dnem příliš nesnižují, neboť je to hráč zodpovědný a občerstvuje se obezřetně.

Vašek (Centimetry)
Myslím si, že v ufobalu dobré čtení hry způsobí vysoký počet kanadských bodů. Vždyť hráč, který dokáže předpovědět vznikající díru v obraně, má větší šanci ji včas využít. Nebo do ní nahrát svému mladšímu a rychlejšímu spoluhráči. Jasně, teď trošku zjednodušuji. Ale dobrý cit pro ufobal je natolik výhodná vlastnost, že se v tabulkách prostě projeví. Protože číst tu odshora žebříček kanadského bodování by byla trochu nuda, vyzdvihnu raději jednoho hráče, kterého bychom na prvních místech hledali marně, a to proto, že svůj ufobalový um předvádí ve vlastním brankovišti. Ano, myslím Sviště. Ač třeba není stejně rychlý jako ti nejlepší brankáři, dosahuje v bráně podobných výkonů. A vypadá při tom, že se skoro ani nemusí snažit. Prostě jen stojí na správném místě, zvedne jednu ruku či nohu, a ufo najednou není v bráně. Takové umění mu ostatní brankáři mohou jen potichu závidět…

Ondráš (Kule-)
Na první dobrou mě napadají Vašek a Doak. Oba umí lépe než kdokoliv jiný vystihnout nahrávku a proměnit ji v break. Současně při postupném útoku rychle trestají sebemenší chybu soupeře. Ať už dobře umístěnou střelou, nebo nečekanou nahrávkou. Velmi dobře čte hru i náš brankář z Kulí Pavel a řekl bych, že je to jeden z důvodů, proč má tak dobré statistiky. Většinou ví, kam ufo poletí, ještě než ho střelec vypustí z ruky. Díky tomu jeho zákroky často působí až ležérně. Jako čestné zmínky bych uvedl ještě Fenyho, Alfa a Grga.

Pavel už ví…

Honni (Odpad A, DIY)
Za mě je ten pojem sám o sobě těžkej uchopit. Vnímám ho ze dvou pohledů. Jeden spočívá ve schopnosti vidět spoluhráče v útoku a dát jim luxusní přihrávku a druhej pak v tom, jak dokáže člověk přečíst hru protivníků a dělat v obraně to co je potřeba. Z hlediska útočné stránky bych vypíchnul Matese a Wizyho. Stačí si s nimi pouze párkrát zahrát aby odhadli tvoji rychlost a co budeš dělat a není problém dostat luxusní nahrávku do náběhu, pas přes celý hřiště přesně na ruku, nebo si naopak naběhnou přesně tam, kam jim uděláš místo svým stáhnutím obrany. V obraně bych potom vypíchl Brise a Tomína. Oba dobře čtou co chce protivník udělat a pouze málo se stává že pak dojde k zásadní chybě na jejich straně. Bris mě pokaždý překvapí svojí rychlostí při své výškové a váhové kategorii. Tomíno zase pobere spoustu talířů ve chvíli, kdy protivník zakládá rychlou akci. V poslední řadě bych chtěl vyzdvihnout Alfa. Ten stále vylepšuje svoje taktické rozbory mimo hru a i přesto, že jsem toho byl svědkem jen párkrát a většinou jako nehrající s ním, opravdu se mi líbí jak vyhodnocuje každý tým zvlášť.

Veverčák (Ketutus)
Pyro – dlouholeté zkušenosti spojené se skillem. I když je to už úplně jinej sport, kterej se stále vyvíjí, dokáže se v tom pořád velmi dobře orientovat.
Vazoun – vlastně podobně jako Pyro. Vazouna hodnotím o trošku níž jen proto, že rád sóluje. Kdyby tolik nesóloval, byl by určitě nejlepší.
Doak – Ten má zas věci naučené od Vazouna, plus do toho zapojuje novodobější ufobal. V obraně dokáže sežrat ufo jako málokdo. Jeho bránění a odstavování křídle podle pozice ufa je jedno z nejlepších.
Grg – Jeho kilometrové kroky mu poskytujou výhodu a vidění hry, který skoro nikdo nemá. Je to dost ojedinělé.
Brnda – Zvládá si krásně hledat byť jen nepatrné mezery a posílá kameny kolem hlavy a velice kvalitně a přesně.
Vašek – Podobně jako Brnda, akorát místo kamenů zvládne i nejmenší mezerou poslat chicken-wing. Zároveň na sebe díky tomu stáhne aspoň dva hráče a díky svýmu dobrýmu přehledu najde někoho, kdo je volnej.

Na co asi Doak právě myslí?

Orwen (Hrana)
Nejlepší čtení hry má Malmed. Je to díky tomu, že se během výcviku parkouru naučil vnímat okolí s rychlým framerate. Ostatní možná taky čtou hru dobře, ale nereagují tak rychle, tak je to těžký poznat.

Citron (Kompas)
Vazoun – sleduje soupeřovu hru a hledá taktiku, která eliminuje největší hrozby a využije slabiny.

Vítek Mašek (JZM)
Když se řekne nejlepší čtení hry, napadnou mě tři jména Peax, Pyro a Mates. Peax má neskutečnej „game awareness“ kdy je schopnej vypíchnout v obraně i přihrávky hozené zdánlivě bezpečně daleko od zóny. V útoku pak naděluje ufa na lidi z pozic či na pozicích vedoucí nechápající protihráče k přemýšlení, jak ho to napadlo a jak se mu to povedlo. Obdobně smrtící kombinaci vynalézavosti a jejího následného přetavení ve skutečnost má i Pyro, kde každý jeho zápas je hotový koncert. Mates doplňuje trojici hlavně svým zákeřným vypichování uf, což se při jeho společném působení s již zmíněným Pyrem v týmu DIY, stalo smrtícím nejednomu soupeřícímu týmu. Zejména pak tomu, který uplatňoval powerplay taktiku – jako náš Růža na Nížkově 2022, který s úspěchem vybíhal až do onoho osudného zápasu s DIY.

Šaman (Vitutus)
Myslím si, že Vašek dokáže skvěle korigovat dynamiku hry svého týmu. Dokáže uchlácholit protivníka a pak ho překvapit několika rychlými útoky za sebou. Nebojí se počkat si na šanci, když tuší, jak se druhý tým v konkrétní situaci bude chovat. Dál bych jmenoval Chucka a Vazouna, s nimiž jsem měl tu čest hrát několikrát v jednom týmu. Byly to přesně ty zápasy, ve kterých jsem se naučil nejvíc o tom, jak při hraní přemýšlet.

Aalon (Chlupatý Bestie)
Jako první mě asi napadne Alf. Vždycky když ho sleduju, jak organizuje svůj tým, tak z něj mám pocit že umí hru dobře přečíst, že jí fakt rozumí a dokáže vymyslet řešení problémů, který jeho tým zrovna může mít. Dál stojí za zmínku Wizy, i když je to spíš protože s ním docela často o ufecu mluvím. U něj mám hlavně pocit, že má díky svému hodně pokročilému věku hodně zkušeností, jak ufec funguje a přijde mi, že dokáže docela dobře vystihnout co je na hřišti za problém a podobně. Zároveň se mi zdá, že má o hře dost přehled a dokáže být hodně kreativní, díky tomu jak čte hru.

Ptal se: Vojta

Related Posts