Menu Zavřeno

Porovnat neporovnatelné

Každá ufobalová (nebo chcete-li, talířová či talířovitá) éra má své superhvězdy. Zatímco nyní neochvějně vládne Vašek, dříve všichni obdivovali například Doaka či vzhlíželi k Pyrovi. Všichni tito borci se pyšní úchvatnými statistikami a nabízí se otázka: Jde je vůbec vzájemně porovnávat? Nabízí se i odpověď: Nejde! Přesto se o to pokusíme.

Pyro si jde pro další zářez. Nížkov 1998

Doby, kdy se nepočítalo…
Nejdřív je asi nutno nadhodit, proč jsem vybral právě tyhle hráče. Doak se nabízí coby aktuální lídr tabulky produktivity, Pyro zase jako borec, kterej si to dlouhodobě bačoval před ním. A Vašek zase aspiruje svým raketovým nástupem a hlubokou stopou, kterou do ufobalových dějin zapsal už ve svém mladém věku. Následující úvaha by nicméně fungovala podobně i v případě, že bych vybral například Vazouna, Brndu a Veverčáka. Pojďme ale k věci.

Prvně rychlý pohled na základní čísla, jak nám je předkládá ufoIS. Doak (30 let) momentálně okupuje první místo v celkové tabulce produktivity s 1 363 body (706+657), šestačtyřicetiletý Pyro díky 1 094 bodům (660+434) drží třetí pozici, nejmladší Vašek (22 roků) prozatím zapsal 916 kanadských bodů (599+317) a ze šestého místa mocně dotahuje.

Zcela zásadní přelom v získávání kanadských bodů znamenalo zavedení asistencí navíc ke klasickému počítání gólů. Na brněnském turnaji jsme k tomuto kroku přistoupili od jara 2007, na Nížkově revoluční změna prošla o šest let později. Pyro tedy odehrál prvních přibližně 15 let své kariéry v době, kdy se zapisovalo méně kanady. Doak měl v tomhle ohledu větší štěstí a dané éře se vyhnul – kdyby se mu odečetly asistence za prvních 15 let, měl by jich o 433 méně a to jsem zohlednil pouze velké turnaje, nikoliv halové. Tím se zároveň dostáváme k dalšímu faktoru, který v dnešní době sbírání bodů urychluje, a to množství příležitostí k zapsání dalších čárek do příslušných kolonek.

Doak – střelec, kterého se bála i obrana Orionu

Čím víc turnajů, tím víc Adidas
V „dřevních“ dobách probíhaly dva turnaje ročně, a to jarní a podzimní Nížkov. Nic na tom nezměnily ani pozdější přesuny podzimního klání prvně na Kratiznu a poté rovněž do Brna. V roce 2013 přibyla týmová hala, o pět let později první losovaná hala, v létě 2022 pak kalendář doplnila další neméně podařená taškařice v podobě plážového turnaje. Tento faktor v závodě o první místo historických tabulek nahrává Vaškovi, jehož kariéra se začala psát na jaře 2016. Svůj bleskurychlý výkonnostní růst mohl opřít zprvu o tři a posléze dokonce o pět turnajů ročně, a to se teprve pomalu blíží jeho „prime time“, kdy bude na vrcholu fyzických sil a bude nás ostatní ztrapňovat ještě více než dosud.

Zkusme si opět zaspekulovat, „očistit“ Vaškovy statistiky o různé halové turnaje či další menší eventy a porovnat jeho nástup do světa ufobalu s Doakem a Pyrem, tedy pouze na hlavních turnajích. Po prvních deseti Nížkovech či Brnech měl Vašek na kontě 146 přesných zásahů, Pyro 137 a Doak 135. Ano, každá paralela pokulhává a také tohle srovnání pomíjí řadu důležitých faktorů, jako například věk každého z nich či počet zápasů na jednotlivých turnajích. Svou roli jistě hraje i kvalita spoluhráčů – ani takoví skvělí šuteři (jo, takhle napsané to slovo vypadá hrozně) se prostě nedostanou tak často k zakončení, když to tam jejich kolegové z týmu nasolí sami. Neměli bychom asi zapomenout ani na počet trofejí, které se díky gólům dotyčných podařilo získat. V tomto ohledu zatím Vašek za zbylými dvěma zaostává, ale vzhledem ke svému nízkému věku jich určitě ještě mnoho vystřílí. Navzdory všem těmto rozdílům a těžko uchopitelným faktorům však lze říci, že nástup do světa ufobalu měli „naši“ tři borci podobnější, než by napovídal zběžný pohled na jejich celková čísla.

Pište čárku, Vašek prošel skrz

Ti v pozadí
Nepoměr mezi počty gólů a nahrávek nejvíc vynikne u těch, kteří většinu kariéry odehráli v době „předasistenční“, ale ukázali se na několika turnajích i v posledních letech, takže se na pár přesných zásazích svých spoluhráčů podíleli. Typicky například Kanti (podle ufoISu 255 kanadských bodů za 248+7) nebo Maho (382+50, tedy dohromady 432 bodů). Byli to snad sobci, kteří zakončovali z každé situace? Pamětníci mi jistě dají zapravdu, že nikoliv. Prostě jen hráli v jiné době a kdyby nám svůj um ukazovali později, mohlo jejich bodové konto být klidně dvojnásobné.

Tento text rozhodně nevznikl ve snaze shazovat Vaškovy výkony. Ty je radost sledovat. Turnaj za turnajem zapisuje taková čísla, že pokud zůstane zdravý, tak bude s velkou pravděpodobností celkovým statistikám jednou vévodit. Spíš jsem chtěl upozornit na „neopěvované hrdiny“ dob minulých, jejichž celkové počty gólů možná nevypadají tak impozantně, přesto si zaslouží, aby si ně čas od času někdo vzpomněl. Mám na mysli právě Kantiho s Mahem, či namátkou Oskara, Stoupu, Lukina Neumana, Peťana z hotdogů a další.


Vojta

Related Posts