Menu Zavřeno

Ufobalová odborka

Začalo to vlastně už docela dávno – na jaře 2020. Pandemie covidu zavřela školy a vdechla našemu ufobalu nový život. Po roce, kdy jsme měli problém slézt se na trénink alespoň v pěti lidech, nás najednou bylo dost. Centimetry měly větší motivaci chodit. Začali se objevovat někteří hráči z Alfonze, kteří předtím téměř netrénovali. A hlavně se jakoby odnikud zjevila mladší družina Surikat. No a tenkrát jsem v nějakém záchvatu naivity slíbil, že připravím ufobalovou odborku. Kdybych jen tehdy tušil, k čemu že se to upisuju…

Trpělivost přináší růže
O prázdninách se děti rozprchly na dovolené, takže zase nebylo s kým trénovat, aspoň jsem však měl spoustu času na odborku. Hlavně vymýšlení úkolů se nakonec ukázalo jako opravdu náročné. Nebudu moc daleko od pravdy, když řeknu, že jsem o prázdninách nedělal nic moc jiného. Kromě tábora a dvou online matematických soutěží.

Tady musím poděkovat Aljašce, která se mnou velkou část úkolů otestovala. A také nakreslila první verzi ufa v logu odborky. Vlastně děkuju všem, co to se mnou doma vydrželi. Celou dobu jsem nemluvil o ničem jiném. Navíc to všechno aspoň stokrát četli, dávali mi feedback a kontrolovali pravopis.

Během léta k odborce přibyly také ufobalové výzvy. To je pět velmi náročných úkolů. Ani jsem je netestoval, ale hodně se na ně těším. Někdy na podzim jsem pak pracoval ještě na grafické stránce a 18. prosince odborku slavnostně dodělal. Jenže pak přišla zima, Covid, zase žádné tréninky. A tak jsem zveřejnění raději odložil na jaro.

Za splnění odbroky je samozřejmě nášivka. Za splnění výzvy placka.

Už je to uděláno, už je to hotovo
Duben 2021. Přichází rozvolnění covidových opatření. Tedy, nakonec ne, ale koho to zajímá, že? Každopádně zažíváme největší boom v naší ufobalové historii. Trénujeme asi pětkrát týdně. Skoro vždy alespoň v osmi, často je nás i 12 nebo víc. Zkrátka žijeme ufobalem. A plníme odborku. Je fakt skvělá, ale brzy začínáme tušit, že moc těžká.

A zase prázdniny, tábory, dovolené. Scházíme se víceméně ve čtyřech, a tak místo ufobalu hráváme Tash-Kalar, Space Alert nebo Spike Ball. Ne, že by to nebyla zábava, ale asi to nepatří na tento blog.

Od září opět trénujeme ufec, ale odborka už nás nebaví. Opravdu je moc těžká. Nebo možná nikoliv příliš těžká, ale zkrátka trvá moc dlouho. Nikdo z nás za ty tři jarní měsíce nedošel ani do půlky. Málem nastal smutný konec a další rok si na ufobalovou odborku nikdo ani nevzpomněl. To jsme tak ale nemohli nechat!

Je součástí odborky i umění levitace? Nebo sesílání kouzel za letu? Dozvíte se v odkazu níže!

Další střih a byl tu podzim 2022. Rozhodl jsem se, že tomu dám ještě poslední pokus. Vybral jsem z původní odborky vhodné úkoly, trochu je předělal a hodně zkrátil. Znovu jsem všechno přemaloval v nové grafice. Emily nakreslila obrázky k výzvám. A jak to dopadlo? Však se podívejte sami! Kompletní zadání skautské ufobalové odborky včetně starého zadání pro odvážné naleznete zde:

https://drive.google.com/drive/folders/1lxZuKsIHCm43pmmwyrXpKTIhnp4EWBRL

Tím moje práce prozatím končí. Odborka je hotová, můj slib splněn. Že si ji chceš vyzkoušet? Skvěle!

A mimochodem – čas, který se mi uvolnil odteď půjde do vymýšlení strategií na turnaj. Máte se na co těšit. 🙂

Vašek

Related Posts