Menu Zavřeno

Kandidáti na pohár

Kdo svrhne Epix z trůnu? 

Už to není jako dříve válka dvou až tří týmů a stále stejná jména na čelních příčkách. Ufobal se za posledních pár let začal vyrovnávat a vyhrát může téměř kdokoliv. I když si teď asi každý řekne, že na tom je něco pravdy, poslední turnaje většinou vyhrává celek ve fialových dresech se zlatým X na hrudi. Proč to tak je? A kdo měl, případně má, největší šanci zavedené pořádky změnit? Nejvyšší mocnáři celku ověšeného zlatými medailemi z předchozích tří let dali hlavy dohromady a kriticky zhodnotili soupeře, kteří mají šanci Epix porazit a zastavit tak jejich jízdu za dalším mistrovským titulem. Následující analýzy jednotlivých týmů vždy doplňují statistiky vytvořené na základě osobního ohodnocení jednotlivých kategorií (útok, obrana, rychlost, skill, mentalita a gólman), které dodali Doak, Bris, Wizy, Cherpee a Peax. Odkaz na příslušné tabulky najdete na konci tohoto článku. 

DIY

Tým, který se na scéně poprvé objevil před čtyřmi lety a hned okouzlil fanoušky souhrou a dovednostmi. Z hráčů, kteří absolvovali turnaj společně vůbec poprvé, nakonec málem vzešli mistři roku 2018, ale poslední krok se jim udělat nepodařilo. Koncepce týmu se hodně podobá Epixu. Každý hráč umí dát gól a všechny útoky smrdí průšvihem na zóně soupeře. I v bráně se DIY mohou spolehnout na kvalitu, nicméně Upírovi oproti gólmanům z ostatních top týmů chybí ještě pár cenných zkušeností. Třeba právě letošní turnaj bude ten zlomový a i on pozvedne společně se svými parťáky vytoužený pohár. 

Hrana

Tyhle bitvy mají říz. Odvěký rival Epixu, který už několikrát dal hráčům fialových barev pocítit, jaké to je skousávat hořkou chuť porážky. Právě Hrana byla v posledních dvou letech nejblíže poháru, dvě vyrovnaná finále pro ni ale vždy skončila prohrou. Velezkušený gólman a zároveň analytik každého soka deptá všechny snajpry ufobalového světa a doplníme-li to o vynikající defenzívu Hrany, skoro se nabízí, že právě ufobaloví “sešívaní” by měli být nejčastěji na nejvyšším stupínku. Nestabilní výkony a malicherné spory ale tradičního účastníka všech turnajů sráží. 

Ketutus

Neboli Alfův tým. Zkušený hráč dal dohromady dvě party šikovných juniorů, kteří klepou na pomyslné medailové dveře téměř každý turnaj. Během krátké chvíle raketově vystřelili k nejvyšším příčkám. V Ketutu těžko hledat slabiny. Letos je navíc opět doplní opora do brány. Procentuálně nejlepší gólman – Joke. Co tedy liškám chybí? Štěstí, nic víc za tím není. Stejně jako každý sport i ufobal je často jen hrou štěstí a náhody. A právě to zatím vždy překazilo cestu Ketutu k titulu. A ve většině případů to byli právě Epix, kteří měli to pověstné štěstí nakloněno na svou stranu. Zapomínat přitom nesmíme ani na Vitutus, který se také zlepšuje a pro letošní jarní turnaj angažoval zajímavé posily.

Tamara

Růžová síla. Tým nabitý zkušenostmi si také dělá pomyšlení na pohár. A právem. V minulosti to byla Tamara, která často překazila cestu Epixu k vrcholu. Vynikající brankář, spousta kvalitních střelců a zažitá souhra. S rozvážným stylem hry ale pětici v růžových dresech dělá problém zachytávat rychlé brejky soupeřů. V případě, že tyto situace Tamara soupeři znemožní, není vyloučené, že se po šesti letech bude pohár opět blyštit ve Vojtových rukách. 

Centimetry

Jako každý nový tým, i Centimetry si po vstupu do ufobalové říše museli vytrpět pár debaklů. Po několika turnajích na spodních příčkách ale začali ukazovat, že se s nimi už musí počítat. Tvrdé tréninky, objev nového superstřelce Vaška a velká síla v podobě pravidelně skórující Emily jim dávají velkou naději do budoucna. Pro celkové vítězství je ale potřeba zlepšit obrannou fázi hry, pohyb na zóně totiž Centimetrům ještě trochu pokulhává. Pokud se letošním kvalitním posilám podaří vštípit obranný systém svým mladším spoluhráčům, mohlo by to zacinkat.

Kule – ? 

Celek v minulosti známý spíše pod zajímavým názvem Kosmodisk měl dříve nižší ambice. Fenyho převrat, nový systém, doplnění o nové tváře a změna názvu ale vyšvihla Kule do popředí ufobalové scény. Tento tým to bere vážně a nikomu nic nedaruje. Zdobí jej vynikající Pavel v bráně, propracovaná zóna a pohledné kombinace. Problémem ale zůstává, že drtivou většinu bodů obstará dvojice Feny – Ondřej. Když se někomu z nich nedaří, je těžké vyhrávat zápasy. Kvalitní celky jsou schopny se zaměřit na tyto dva hráče a snížit tak šance Kulí na výhru. 

JzM

Poslední z hlavních pohárových adeptů, který dokáže potrápit každého soupeře, jejich sláva ale zdá se být pro tuto chvíli na ústupu. Nebo nepovedené ročníky byly jen zástěrka na opětovné cestě k nejvyšším příčkám? Zodpovědná obrana, Bystřovy šutry a Grgovy sedmimílové kroky. Tyto tři faktory mohou být smrtící kombinací i pro ty nejlepší z nejlepších. V kuloárech však koluje fáma, že druhý ze zmíněných faktorů budou letos Jaci postrádat. Dokáží i tak přeskočit všechny favority?  

Jak jsme slíbili výše, přidáváme odkaz na údaje, ze kterých vznikly zde uvedené tabulky. Připomínáme, že všechny naše tipy jsou čistě subjektivní a budeme jenom rádi, když nám v sobotu na turnaji ukážete, že jsme se mýlili a například vaše zóna je mnohem propracovanější nebo přechod do útoku rychlejší.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vPpzdIduqAEqHV62zvt0-oTmV9NFVA5mSkJHI5Q7adU/edit?usp=sharing

Pár slov závěrem. Zvládne někdo díky všem zde rozebíraným faktorům přetlačit Epix a dokráčet k vrcholu? Ufobal je krásná hra a přináší mnohá překvapení. Tato prognóza se může stát wizyonářským pohledem do budoucnosti, jakož i kolosálním šlápnutím vedle. A jak to letos celé dopadne? Skromný tip kapitána Epixu na konečné pořadí vypadá takto

1.Ketutus
2.DIY
3.Epix
4.Hrana
5.Kule
6.Centimetry
7.Tamara
8.JZM

Sepsali pro vás Epix

Related Posts