Menu Zavřeno

Nížkov 2022 – ohlédnutí

Září se zářím se sešlo a ufobalovým nadšencům se poblíž legendárního Nížkova znovu naskytla příležitost poměřit své skills s ostatními. Dvojice Brnda & Upír pod dozorem věrných fanoušků obstarala online přenášené rozlosování, přičemž se musela potýkat s nižším počtem přihlášených týmů. Již 42. ročník turnaje přinesl změnu oproti zaběhlým pořádkům již herním systémem – místo tří skupin, tedy základní, postupové a finálové se letos ze základních postupovalo přímo do skupin o umístění. Další znatelnou změnu představovala bsence tradičního týmu Hrany, který nakonec nedokázal složit obvyklou sestavu a nám ostatním se tak naskytl nevídaný pohled na jejich hráče v jiných týmech. Z Thranových zkušeností čerpal tým Kulí, Kloky dodávala jistotu Centimetrům a Alfi s ufem čaroval v růžovém trikotu Tamary.

Los základních skupin sliboval zajímavou podívanou. V grupě A se potkali mimo jiné Do It Yourself s Kuleptáky a Centimetry, béčko mělo na programu poměření sil generací reprezentovanými Tamarou, Jak ZaMlada a nadějnými plejery Ketutu. Pod písmenem C se na ufobalových kolbištích na Vysočině utkali třeba Vazoun, Juve a Doak, tedy Dream Team, Ufobalové Trosky a Epix.

Čenda do toho dává všechno. A krásně funí (foto: Marty)

Boj hned od začátku

Základní skupiny nabídly hned několik divácky interesantních duelů. Zápas Dream Teamu proti Psím děvkám po prvních devíti minutách vypadal jako jasná záležitost ve prospěch DT, ale příkladný závěr Děvek jej nasměroval k penaltovému rozstřelu, po němž se radoval střelec vítězné pecky Štyrla a jeho kumpáni. Souboj Centimetrů s Kulema musel být pro ufobalového fajnšmekra parádním pokoukáním, 13 vstřelených gólů a Vaškův vítězný gól až deset sekund před závěrečným hvizdem sudího Doaka zvedly diváky z jejich travnatých sedaček. Penalty musely přijít na řadu i při utkání Tamary a Ketutu, které rozhodl typicky nechytatelným forhandem Veverčák.

Po základních skupinách do bojů o první místo postoupily ze skupiny A Centimetry a Kule, z béčka Ketutus následován Tamarou a ze skupiny C obhájci prvenství Epix s Ufobalovými Troskami. Jen z povzdálí sledovali klání o medaile hráči DIY, Dream Teamu, nebo JZM, kteří se kvůli nedobře zvládnuté základní skupině nakonec museli spokojit jen s kláním o 7. místo.

Mládí proti zkušenostem

Skupinu o příčku 13. ovládly Chlupatý Bestie, před Alfonsem Evženem Honimírem. Příjemným překvapením byl tým nováčků s názvem Sladké potěšení, který zaslouží uznání za na první turnaj poměrně kvalitní a konsolidovanou obranu.

Ve zmíněné skupině o 7. místo vládli ufobalisté Dream Teamu v čele s nestárnoucími Vazounem a Štyrlou, který se už ale bohužel rozhodl ukončit svou skvělou ufobalovou kariéru. Byť se Dream Team nechal zaskočit mladíky z Vitutu, ostatní utkání zdárně zvládl a mohl se tak těšit alespoň ze 7. příčky. V závěsu zůstali jistě výše mířící DIY a JZM.

Ve skupině o zlato byla k vidění zajímavá podívaná. Ufobalové Trosky s Juvem v sestavě se se štěstím nepotkali, nicméně si hrdě dokráčeli pro krásné šesté místo. Tamara porazila pouze Trosky a umístila se o příčku výš. Vždy houževnatí Kule (ať už ptáci, rváči nebo cokoliv jiného) přehráli zkušeností nabité růžové i pruhované a odešli s bramborovou medailí. Bronz přisoudil osud běhavým šikulům z Ketutu, které na třetí stupínek odsunul Vaškem vedený tým Centimetrů až po penaltovém rozstřelu, v němž misky vah převážil na oranžovou stranu Pepin. Pohár si do hospody znovu spokojeně odnesli hráči Epixu, jejichž fialové dresy musí již mnohým lézt krkem. Doak a spol. se postarali, aby nebylo pochyb, kdo si vítězství na letošním Nížkově nejvíc zasloužil, skóre 72:18 budiž toho důkazem. Holt, když si Igren řekne, že ho prostě nebaví dostávat góly, to je potom pro útočníky soupeře těžké.

Igren je soustřeďěný, Honza nadějeplný, Doak věří gólmanovi a Pája se chce stát bodyguardem (foto: Marty)

Zabiják Vazoun, neprůstřelný Igren

Titul nejlepšího střelce si vysloužil za 27 přesných zásahů zkušený Vazoun, o čtyři góly méně nastřádali svorně Doakovi padawani Cherpee a Peax. Cenu pro nejlepšího brankáře si za dechberoucí úspěšnost zákroků na úrovni 72,3 % odnesl Igren a o parník předčil Joka s taktéž úctyhodnými 65 %, díky nimž by běžně aspiroval na cenu pro nejlepšího brankáře turnaje.

Ufobalové hrátky jsou tedy pro letošní rok ty tam, už už se ale můžeme těšit na nadcházející halový turnaj v Ivančicích, mnohými oblíbený především díky otevřenému bufetu, rozuměj točenýmu pivísku.

Ufu zdar!

Peax

Related Posts