Menu Zavřeno

Není hala jako hala

Druhá únorová sobota v Jedovnicích patřila milovníkům létajícího talíře, kteří se již počtvrté sešli na losovaném halovém ufobalovém turnaji. Po předchozích ročnících 2018, 2020 a 2022 byl narušen dvouletý interval a vzhledem k vypečenosti celé akce to jistě nikomu nevadilo.

Pokud se snad ještě někdo s tímto formátem nesetkal, vězte, že v tomto případě se do hry nehlásí celé týmy, ale pouze jednotlivci, ze kterých pak generátor náhodných čísel (Mates) poskládá soutěžní celky. Organizátoři jim, věrni tradici, přiřkli jména známých postav, přičemž tentokrát došlo na seriál The Big Bang Theory. Už úvodní nalosování ukázalo, že letošním favoritem bude tým Penny, protože útočná vozba tažená Vaškem, Cherpeem a Brndou oprávněně budila respekt, zvlášť když ji zezadu jistil Igren. Roli favoritů nakonec doopravdy potvrdili, byť to naštěstí nedostali od ostatních zadarmo a museli se zapotit.

Zasloužení a spokojení vítězové (foto: Salw)

Není poločas jako poločas

Čím je ale losovaný turnaj především zajímavý, je herní systém. Mates budiž pochválen za skvělý loňský nápad vyhodnocovat vždy každý poločas jako samostatný zápas. Celkově se rozdělí více bodů a hlavně rovnoměrněji, takže se snižuje riziko špatné nálady kvůli příliš mnoha prohraným zápasům. Zkusme si nyní porovnat reálné turnajové výsledky s tím, jak by vypadaly s použitím starého systému. Chápu, že tato metoda nemůže být přesná, protože by se jednotlivé špíly odehrávaly jinak – lidi na palubovce by věděli, že třeba mají ještě druhou půli k obratu ve skóre a nehnali by se za každou cenu za vyrovnáním, ale přesto zkusme skutečně dosažené výsledky takto vyhodnotit.

Ve starém systému by se tým Rajesh choulil na dně tabulky bez jediného vítězství, díky Matesově inovaci ale po základní skupině poskočil o dvě místa nahoru. Naopak družstvo pojmenované po Leonardu Hofstadterovi na úpravy doplatilo nejvíc, když jej srazily z pomyslné bronzové až na poslední, šestou, pozici. Je to právě o rozdílných výkonech v obou poločasech, kde musíme opět zmínit celek pojmenovaný po nesmělém indickém astrofyzikovi. V prvních poločasech Rajesh sice o chlup, ale přece jen vládl se čtyřmi výhrami a jednou remízou, přičemž si připsal i skalp pozdějších vítězů. Naopak druhé půle měl jednoznačně nejhorší ze všech účastníků, když si připsal pět porážek a třikrát dokonce nevstřelil ani gól. Na druhou stranu výrazně vzestupnou tendenci měly výkony týmu Bernadette. Jediná remíza během prvních poločasů vskutku není ničím k chlubení, ale tří vítězství uhraná po poločasových přestávkách už ano.

Tohle rozdělení každého zápasu na dva má ještě další pozitivní efekt, protože dále snižuje už tak malý počet jednoznačných výsledků. Z celkem 30 takto odehraných miniutkání pouze jedno skončilo rozdílem pěti gólů, jedno čtyř gólů a ve dvou byla jedna strana lepší o tři zásahy. Zbylých 26 špílů tedy bylo hratelných a napínavých do poslední minuty – bylo se na co dívat! Odpovídá tomu i poměrně vyrovnané celkové turnajové skóre většiny týmů. Ano, první skončil na obdivuhodných +15 a poslednímu se pár zápasů nepovedlo, takže skončil na -13, ale všechny ostatní celky se vešly do rozdílů čtyř gólů, ať už na jednu či druhou stranu.

Není mančaft jako womančaft

Nedávný turnaj v Jedovnicích přinesl také jednu novinku v podobě kompletního odstranění pravidla o povinném nasazení alespoň jedné holky na hřišti. Při rozřazování hráčů do výkonnostních košů, jež předcházelo samotnému losování, nám tato možnost postupně krystalizovala, zvlášť když jsme viděli, že přihlášené příslušnice něžného pohlaví nijak nezaostávají za kluky a leckdy je i předčí. I proto nakonec byly ženy nakonec rozlosovány nerovnoměrně, vznikl nám jeden tým zcela bez jejich přítomnosti a naopak dva womančafty s trojnásobným dámským zastoupením. Z pozice organizátorů jsme předpokládali, že celky plné zkušených hráčů vůbec nebudou řešit, kdo je kdo a budou střídat bez ohledu na pohlaví. Tento experiment určitě ještě budeme vyhodnocovat, obzvlášť s pomocí zpětné vazby holek, které v Jedovnicích hrály. Také ale rozhodně neuvažujeme o zrušení dotyčného pravidla i pro „velké“ turnaje v Zamilecu a Nížkově. Tam má podle nás své opodstatnění.

Co říct závěrem? Losovaná hala je fajná akce a pokud jsi letos z nějakého důvodu vynechal(a), určitě si dej za rok záležet, aby Ti neunikla…

Vojta

Related Posts