Menu Zavřeno

Je chytřejší než my?

S texty vytvořenými umělou inteligencí se poslední dobou roztrhnul pytel. Kdejaká hudební skupina či obskurní celebrita si pochrochtala nad tím, že ji ChatGPT zná a poctivě to vyhodila na sociální sítě. A proč ne náš lehce obskurní sport? Proč jsme museli čekat a být jako jedni z posledních? Odpoveď je jednoduchá – byl jsem líný. Onen slavný chatbot byl vyzpovídán už před několika týdny a nyní jsem se konečně dokopal k tomu, abych vše okomentoval a zveřejnil.

Když se potkají, v rukou hned mají
Stalo se před měsícem, že tamaří kamarád Jáchym, zvídavý to mladý muž, chtěl vědět, jak by vypadala báseň o Vojtovi a Matoušovi, jak spolu rádi jedí banán. Až se zorientujete v právě skončené větě ověnčené mnoha čárkami, můžete se pokochat výsledkem:

Pravda, tohle není přímo ufobal, ale aspoň nás napadlo zadat umělé inteligenci další dotazy, tentokrát již přímo navázané na náš milovaný sport. Začneme zostra – věčným problémem ohledně jeho názvu. Ufobal či talířová? ChatGPT odpověděl poměrně stručně, ale taky poměrně nejasně. Podobně dopadlo zjišťování, zda se může ufec dostat na olympiádu, kde si Jáša zkusil i rýpnout do pražských týmů, snad aby se po letech života v hlavním městě zase jednou cítil jako Brňák. Umělá inteligence ho však usadila, protože týmy z Prahy budou mít stejnou šanci jako týmy z jiných zemí. Zeměpis asi zatím nebude její nejsilnější stránkou…

Že není úplně mimo, však ChatGPT dokázal zanedlouho, když dal Jáchymovi na hodinu ban. Snad za to mohly názvy některých týmů, když se Jáša vyptával, který z nich má největší šanci zvítězit na nadcházejícím halovém turnaji.

Párky a padawani
Na lehkou notu vyzněl i další dotaz na jeden z nejvýraznějších týmů ufobalové historie. Málokdo se vyhnul pokřiku „Teplé párky jíme!“ v podání Milána a jeho party. Vítěznou štafetu po nich převzali suveréni posledních let Epix, pod vedením přísného, ale spravedlivého Brise. Jeho roli se uměla inteligence pokusila podchytit pomocí básně. Snad jediné, co v ní chybí, jsou pojmy mistr a padawan.

Co říct závěrem? ChatGPT umí vykouzlit úsměv na tváři, ale stejně bude mnohem zábavnější potkat se na hřišti. Už jen měsíc a něco do jarního turnaje!

Vojta

Related Posts